O mnie

Ukończyłem studia magisterskie na kierunku psychologia Uniwersytetu SWPS w Sopocie.

Jestem absolwentem psychologii klinicznej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (studia podyplomowe). Podczas tych studiów ukończyłem zaawansowany poziom obejmujący cztery podspecjalności psychologii klinicznej: psychologia kliniczna dzieci i młodzieży, zaburzenia psychiczne człowieka dorosłego, psychologia kliniczna chorego somatycznie oraz neuropsychologia ze szczególnym uwzględnieniem zaburzeń psychicznych człowieka dorosłego.

Jestem absolwentem psychologii transportu Uniwersytetu Warszawskiego (studia podyplomowe). Podczas tych studiów ukończyłem podspecjalności: rozpoznawanie zaburzeń emocjonalnych i osobowości, wywiad psychologiczny, procesy starzenia się i procesy organiczne, psychologiczne i medyczne aspekty uzależnień, badanie uzależnień, procesy poznawcze.

Jestem absolwentem 4-letniej i jedynej w Polsce szkoły psychoterapii, która jest na poziomie akademickim. Jest to szkoła psychoterapii w nurcie poznawczo-behawioralnym, którą ukończyłem na uniwersytecie SWPS w mieście Sopot. W tym też nurcie psychoterapeutycznym pracuję. Swoją pracę poddaje superwizji.

Prowadzę prywatną praktykę psychologiczną. Od 2010 roku do 2017 roku pracowałem w Poradni Zdrowia Psychicznego na stanowisku Psycholog. Współpracuję ze specjalistami wielu dziedzin (psychiatra, neurolog, kardiolog, dermatolog, ginekolog, internista, pedagog, dietetyk, terapeuci uzależnień i współuzależnienia).

Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Psychologicznego (numer ewidencyjny GDA 0278).

Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Terapii Poznawczej i Behawioralnej.

Współpracowałem z Instytutem Studiów Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego w realizacji projektu TRAKT 3 w którym wykorzystywano nowoczesną metodę terapeutyczną pomagając osobom poszkodowanym w wypadkach komunikacyjnych. Trzecia edycja projektu “TRAKT 3” skupiała specjalistów o dużym doświadczeniu w leczeniu POURAZOWEGO ZABURZENIA STRESOWEGO u ofiar wypadków komunikacyjnych.

Od 2012 do czerwca 2017 roku byłem nauczycielem w Policealnej Szkole Medycznej gdzie prowadziłem warsztaty, ćwiczenia i wykłady z przedmiotu Psychologia dla kierunków: opiekunka dziecięca, opiekun medyczny oraz terapeuta zajęciowy(do 2014 również dietetyk i masażysta).

Dysponuję wieloma testami psychologicznymi które służą do celów diagnostyczno-opiniodawczych.

Leczone choroby

• depresja
  • schizofrenia
  • choroba afektywna dwubiegunowa
  • nerwica
  • zaburzenia lękowe
  • zaburzenia emocjonalne
  • zaburzenia osobowości
  • bezsenność
  • zaburzenia psychiczne
  • fobie
  • fobia społeczna
  • zespół lęku uogólnionego
  • zespół stresu pourazowego
  • zaburzenie obsesyjno-kompulsywne

Edukacja

• Uniwersytet SWPS w Sopocie, specjalizacja: psycholog.
  • Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Nauk o Zdrowiu, specjalizacja: psychologia kliniczna.
  • Uniwersytet Warszawski, Katedra Psychologii, specjalizacja: psychologia transportu.
  • 4-letnia Szkoła Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej Uniwersytetu SWPS pod kierownictwem dr Agnieszki Popiel i dr Ewy Pragłowskiej.

Umów wizytę online

Mikołaj Terczakowski – ZnanyLekarz.pl